Författarbesök

Vad jag gör under författarbesöken

Berättar om mitt författarskap
Att träffa läsarna är bland det roligaste med det här jobbet. Jag besöker ofta skolor och bibliotek runtom i Sverige. Många barn och ungdomar är nyfikna på vad en författare gör och hur en dag i en författares liv kan se ut. Jag berättar om mina bokserier, hur jag får idéerna till mina böcker och hur en bok kommer till. Jag berättar om frågor jag ställer till mig själv innan jag börjar skriva en bok, visar hur jag skapar och lägger upp händelserna i boken och visar också prylar som jag använt när jag skrivit mina böcker. Det kan vara alltifrån en lektion i en klass till skrivarverkstäder som sträcker sig över en hel termin med återkommande besök i en och samma klass. "Grunden i författarbesöket" (se listan till höger) utgör basen vid mina besök.

Besök av mer utbildande karaktär och skrivarverkstäder
Jag gör också författarbesök av mer utbildande karaktär. Vad är de olika stegen från idé till färdig bok? Vad ska man tänka på när man skriver? Hur kan man börja och sluta en berättelse? Hur ger man gestalterna i berättelsen liv och hur kan man måla upp en intressant miljö? Jag ger också tips på hur man bygger upp spänningen och hur man kan varva lugnt och snabbt tempo. Tillsammans i klassen/gruppen hittar vi på grunden till en berättelse utifrån hur jag arbetar fram en bok. Många gånger arbetar vi utifrån ett tema, som skolan/klassen har önskemål om, t ex spökhistorier, kärleksberättelser, deckare. Under besöket kan eleverna börjar skriva själva. Jag går då runt och hjälper dem igång, ger tips och idéer om just deras berättelse osv. Du hittar mer information till höger här. Där finner du också olika inriktningar att välj mellan för ett författarbesök. "Grunden i författarbesöket" finns med vid alla mina besök.

Utbilda, inspirera och uppmuntra
Mina författarbesök är till för att skapa förståelse för författaryrket, utbilda, inspirera och uppmuntra till läsning och skrivande. Jag får ofta höra av glada föräldrar att mina böcker har fått deras barn att börja läsa. De sträckläser, trots att de aldrig läst en bok förut. Många lärare hör också av sig efter mina besök och berättar att besöket har inspirerat deras elever till att läsa och själva börja skriva!

Svarar på frågor
Både små och stora frågor brukar dyka upp under författarbesöket. Inga frågor är för konstiga att ställa och mitt mål är att åtminstone ett barn eller en ungdom ska gå därifrån uppmuntrad att själv fatta pennan med en känsla av att också kunna skriva. Och vem vet, kanske en dag någon gång i framtiden, också bli författare.

Mer information och bokning
Om du vill veta mer om mina författarbesök är du välkommen att höra av dig direkt till mig. Gå till Kontakt. Bokar gör du via Författarcentrums kostnadsfria förmedling författarcentrum.se, tel 031-41 63 21.

Skrivarskola+Deckarvandring

Deckarvandring ej bokningsbart hösten 2023

Nu erbjuder jag också skolor/klasser att komma till Alingsås på skrivarskola/deckarskola + Deckarvandring. Skrivarskolan avslutas med en spännande deckarvandring i Alingsås innerstad där klassen/gruppen får vara med och lösa ett deckarfall med Moa och Måns i Hemliga Klubben och besöka platser ur deckarböckerna bl.a. startar deckarvandrignen i Hemliga Klubbens högkvarter. Karaktärerna Moa och Måns spelas av utbildade guider och deckarvandringen sker i samarbete med Memo Förlag AB.

För årskurs F-2

För årskurs 3-9

För årskurs F-9

Välj mellan...

Grunden i författarbesöket

För de lite yngre

Komma igång att skriva

Komma igång med spänningsskrivande

Skrivarverkstad

Från idé till färdig bok

Deckarskola

Skrivarskola + deckarvandring

Deckare för de lite yngre

Hel bokdag

Uppläsning

Storsamling

Exempel på teman

Involvera flera skolämnen i författarbesöket

Inför besöket

Efter besöket

Att boka ett författarbesök

Ekonomiskt stöd

Skapande Skola